ОрлетаСлучва се да ни попитат какви са правилата на Футбол 7 и точно за това сме подготвили този материал, с който да ви запознаем с нашата игра!

Футбол 7 е утвърдена форма за подготовка на играчи до 12-годишна възраст. Тя придобива популярност в Испания, Германия и Франция, а след това и в цяла Европа. Най-важното предимство е израстването на детето с размера на терена, топката и вратата, както и профилирането на състезатели по постове в приятна игрова обстановка.

Целта на Футбол 7 е да представи играта във възможно най-добра светлина пред малчуганите – без излишни нерви, истерии и разправии. БФС организира такова първенство в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. Основната цел на Футбол 7 е да бъдат създадени условия, при които децата в ранна възраст да покажат своите умения и качества в една специфична разнородност на футболната игра, а именно футбол в зала 7 срещу 7.

Чрез Футбол 7 децата:

– играят с топката много повече, отколкото на футбол 11;
– по-често комбинират със съотборниците си и влизат в единоборства;
– шутират много повече към вратата на съперника;
– осъзнават, че в играта има победи, равни и загуби;
– могат да се профилират на няколко поста и по-лесно да намерят мястото си на терена и в отбора;
– растат с броя на играчите, времетраенето и размерите на полето, вратата и номера на топката;

Целта на първенството е децата и техните треньори да развиват качествата си в мачове със състезателен характер, но без залитане в точкогонство. Едно от големите предимства на подобни инициативи е снижаването на напрежението, което е ключова предпоставка за по-доброто развитие на децата и футбола. Препоръчваме ви да се запознаете с етичния кодекс на ДФК „ОРЛЕТА“ (Пазарджик).

Правила за провеждане на мачовете по Футбол 7:

Правила– 6 полеви играчи плюс вратар;
– Група за мач от 15 футболисти;
– Неограничен брой смени при спряла игра;
– Времетраене: 3 части по 15 минути, с 5 минути почивка между тях;
– След излизане на топката в аут играта се подновява с удар с крак от вратата;
– При удар на топката в тавана играта се подновява със съдийска топка;
– Тъчовете се изпълняват с ръка;
– Игралното поле е с размери 55 на 35 метра /60 x 40/;
– Вратата е с размери 2 на 5 метра;
– Мачовете се ръководят от един съдия;
– Засадите са маркирани с пунктирана линия, намираща се на 12 метра от голлинията;
– Състезател, получил червен картон, напуска терена и няма право да влиза в игра до края на срещата. Неговият отбор играе с числено намален състав две минути, след което друг играч попълва тима. Ако отборът с намален състав получи гол в рамките на двете минути наказание, то численото равенство се възстановява;
– Вратарят няма право да лови с ръце топка, върната към него от съотборник. Желателно е всяко едно дете да бъде в игра не по-малко от 30 % от цялото игрално време.;
– Награди за всички участващи и общо парти след края на първенството;