Детски футболен клуб „Орлета“ Пазарджик е създаден през лятото на 2010 година. За 3 години в него се работи последователно и тренират над 80 деца. Този факт е едно положително послание на фона на кризата в детско-юношеския футбол в Пазарджик, който преди месец бе заплашен от ликвидиране и децата, трениращи там, в рамките на няколко години смениха три различни клуба. В „Орлета“ се работи с най-малките и отборите са от 7 или 8 деца. До две години школата ще участва и в първенствата на област Пазарджик, защото тогава ще се стигне нивото, в което тимът ще е съставен от 11 деца и те ще бъдат на подходяща възраст да играят срещу връстниците си в областта. През този сезон наборите 2003 и 2004 година се състезават в зона Пловдив, където всички мачове се играят на изкуственото игрище на стадион „Локомотив“ в Пловдив, а в края на статията ще намерите и резултатите от есенния полусезон. Главен инициатор за създаването на детската школа и треньор е Валентин Карагьозов, с когото направихме кратко интервю, за да ни разкаже повече за своята работа с деца, към която от скоро се включи и неговият бивш съотборник в Хебър Стоил Фърцов. Ето какво сподели Карагьозов за читателите на pzsport.info:

Кога е основан ДФК Орлета?

ДФК „ОРЛЕТА“ е основан лятото 2010 г., с цел да популяризира футбола от най-ранна детска възраст. Първоначално идеята беше да работим с детските градини в гр. Пазарджик, но през втората година се насочихме и към деца от I и II клас.

Защо избрахте името Орлета?

Името избрах по примера на мойте колеги от други такива школи: ДФК „Лъвчета“ (София), ДФК „Тигрите“ (София), ДФК „Дeлфинчета“ (Варна), ДФК „Звездичка“ (Бургас) и др., а и тогава моят син Валентин беше в детска градина и тяхната група беше „Орлета“ името беше свободно в съда и така.

Къде се състезават играчите на клуба?

В момента два отбора се състезават в първенството по ФУТБОЛ 7 в гр. Пловдив. Едните играят U-10 (родени 2003 г.) и U-9 (родени 2004 г.) мачовете се играят събота и неделя на стадион „Локомотив“ (малкото изкуствено игрище).

Колко деца има в школата?

В школата в момента тренират 80 деца (I; II; III; IV-клас) и 85 деца в ОДЗ №9 „Калина Малина“ и ОДЗ №6 „Юри Гагарин“.

Каква е връзката с детска градина Калина-Малина?

Там съм бил аз възпитаник, там беше и моето дете. Бившата директорка Соня Хампарцумян първа откликна на моята идея за което и благодаря.

Колко сезона са изиграни досега?

Това ни е първи сезон в първенството по ФУТБОЛ 7, но сме късметлии, защото минала година играеха само набор 2002 г.

Кои набори и колко групи има школата?

Школата има 4 групи: набор 2003 г., набор 2004 г., набор 2005 г. които сега играят само контролни срещи и най-малките набор 2006/07/08 г., които са в смесена група.

Как се издържа такава школа и какви са таксите за децата?

Издържаме се изцяло с помощта на родители и членски внос. В момента таксите за децата са 20 лв. за 2003 г. и 2004 г., които тренират 3 пъти в седмицата. 15 лв. е таксата за 2005 г. и 2006/07/08, които тренират 2 пъти в седмицата.

Защо не играете в първенствата в Пазарджик, а в Пловдив?

Защото в Пазарджик няма все още такова първенство за толкова малки деца, но по нататък ще ги прехвърлим в нашето първенство за деца и юноши, когато вече са по 11, а не по 7 и 8 и когато стигнат възрастта за това, вероятно до две години.

Има ли конкуренция между другата школа в града на ФК Пазарджик 2012 и ДФК Орлета?

Не гледам другите школи в града, а с моя колега и приятел Стоил Фърцов имаме ясно изградена концепция за развитие на тези деца от U-5 до U-18+. Методиката ни е изцяло взаймствена от немската, и който е запознат с нашия клуб знае как работи.

Какви са целите на клуба?

Първата ми цел е да вкарам отбор в елитната група U-17, защото от там започва истинския футбол за децата и юношите. Но това е в далечното бъдеще. За сега търсим терен за възстановяването на някое запустяло в послледните 20 години футболно игрище.

Търсите ли база в Пазарджик и какви са възможностите?

Бяхме се насочели първо към “Зоната на здравето“ (тревното игрище) и футболния терен на ж-к „Младост“, но за съжаление те не могат да се използват. Първото е заложено за продажба от Общинския съвет заедно с цялата Зона, а второто до Езиковата гимназия е отчасти реституирано и не може да се ползва. След което имах среща с кмета на града г-н Тодор Попов, на която му показах моите идеи за развитието на школата и искането за ползване на футболното игрище между стария „Любен Шкодров“ новия стадион „Георги Бенковски“ или тъй нареченото междинно игрище, игрище, което ще бъде основно оправено от клуба с помощта на родителите. Ще бъде направен хубав терен и ще бъде оградено, ако имаме положително развитие.

Как избрахте екипировката и емблемата?

Цвета на екипите избрах аз, а за емблема ми помогна един мой бивш възпитаник от ФК „Локомотив 1925“ (Септември).

Кой се грижи за представянето в социалните мрежи?

Моята съпруга Рени, се грижи за представянето ни в YOUTUBE и FACEBOOK.

Брат ти помага ли ти по някакъв начин?

Само е свирил 2-3 контроли досега, но повече ми помага със съвети и акъл

Играли ли сте контроли с тимове от областта преди сезона?

Да, но само с Левски (Паталеница) в началото.

Забелязвате ли талантливи деца?

Много са. Просто проблемът ми е с терена и като го разрешим, ще има и още желаещи и настоящите ще се развият по-добре.

Защо не участвахте още тази година със заявката на Левски (Паталеница) при децата, а те се отказахте и някой обвинява ли ви за това?

Много са малки децата ни. Следваме строга схема и всичко се случва последователно. Ние нямаме вина за отказа на децата на Левски (Паталеница), защото моят приятел Стоил Фърцов не успя да събере достатъчно деца за отбор и тогава се присъедини към нас.

Благодаря за интервюто и желаем успех на най-малките футболисти в Пазарджик.

Тук е момента да благодаря на всички, който са ми помогнали до тук за това мое начинание. Благодаря и на pzsport.info за интереса към ДФК Орлета.


Вашият коментар