В Англия въведоха етикет за поведение на родители !!!

Една интересна новина, касаеща и детско-юношеския футбол в област Пазарджик. В родината на любимата игра вземат мерки срещу невъздържани родители.

Футболната асоциация на Хемпшир издаде код за поведение, който трябва да се спазва от всички, посещаващи двубоите на подрастващи. Правилникът се нарича „Уважавай спокойния уикенд“ и за спазването му вече се грижат стюарди.

Това е нещо като познатия и в България „Етичен кодекс“, само че с доста по-конкретни текстове и драстични мерки. На родителите и всички зрители се разрешава само да аплодират умерено футболистите на терена. Могат и да разговарят помежду си.

Нещата, които не могат да правят, са доста повече: не могат да обиждат, да викат по своите и другите деца, да рапликират съдиите, да дават съвети на треньорите… Нещо повече – нямат право дори на възгласи като“браво“, „хайде наш′те“, „супер сте“, „давай“ и т.н. и т.н.

Този, който наруши правило, учтиво ще бъде помолен да напусне. Книжките вече са раздадени на всички семейства на подрастващи, първенствата на които са под шапката на ФА на Хемпшир. Шефовете на асоциацията стигнали до решението за кодекса след поредица от тежки инциденти – сбивания между родители, изритан главен съдия, заплашен с нож асистент…

Тук рухва един мит – че навсякъде на Запад мачовете на децата и юношите протичат в спокойна атмосфера, само в България – не. Ето че проблемът е голям дори в Англия.

След изредените по-горе сцени, босът на ФА на Хемпшир написал писмо на клубовете, но после решил директно да вземе нещата в свои ръце. Съдии редовно се оплаквали, че деца са разплаквани от прекалено амбициозни родители. Въпросната асоциация администрира стотици мачове всеки уикенд – от U10 до U16.

„Опитваме се да създадем атмосфера без напрежение. Искаме мачовете да преминават забавно и безопасно за всички. Децата не бива да се сблъскват с негативизъм“, коментира говорител на ФА Хемпшир. „Искаме също така ги да окуражим сами да поемат повече отговорност и да мислят за играта си. Кодът е за родители, които създават лоша атмосфера, не срещу всички.“

Някои родители вече възроптаха и определиха кодекса като дискриминационен. Те роптаят най-вече срещу забраната за окуражителни възгласи. Твърдят, че ексцесите са изолирано явление в Англия, а не практика.

В крайна сметка етикета на поведение в ДФК „Орлета“ е факт от първия ден на клуба. Дали няма да светне лампичка на някого във футбол област Пазарджик?

ЕТИКЕТ НА ПОВЕДЕНИЕ РОДИТЕЛИ И ИГРАЧИ!!!

–––––
Стани фен на ДФК „Орлета“ във  Фейсбук и следи всички новини за клуба
–––––
Абонирайте се за официален „YouTube“ канал на ДФК „Орлета“ и гледай видео от мачовете
–––––
Заповядай в нашия фен магазин и стани „Орле“


Вашият коментар